Våre beste tips mot dårlig ånde

Dårlig ånde kan alle få hvis vi slurver med tannpuss og tanntråd, eller har tannstein og betennelse i munnen. Er det lenge siden du har hatt undersøkelse og rens anbefaler vi at du booker en time hos Smileworks slik at vi kan veilede deg i hvordan du kan forebygge dårlig ånde.  

Alle opplever dårlig smak og vond lukt fra munnen, og som regel er det forbigående. Det er vanlig å ha dårlig ånde om morgenen eller ved inntak av sterk mat (og for eksempel hvitløk) - noe mange kjenner seg igjen i. Også kaffe og røyk bidrar til dårlig ånde.   
Årsaken til dårlig ånde er vanligvis mangelfullt renhold, sykdommer i tannkjøttet og bakteriebelegg på tungen. Bakterier frigjør vond lukt - svovelgasser, derfor er det viktig å ha gode rutiner på tannstellet morgen og kveld.  Det er ikke lett å kjenne at man har dårlig ånde selv. Spør en god venn, spør tannpleieren din, eller bruk tanntråd mellom tennene og lukt på den etterpå. 
Tobakk er en annen vanlig årsak til dårlig ånde. Ved røyking vil det danne seg et belegg på tenner, tunge og slimhinne som bidrar til vond lukt. Sammen med bakteriebelegget vi normalt får på tennene vil tobakken bidra til en mer klebrig konsistens. Har man i tillegg dårlig tannhygiene kan tannstein dannes raskere.  
Spyttets funksjon er å fukte slimhinnen, skylle bort bakterier og matrester og den nøytraliserer syre som kommer i kontakt med tennene. Noen sykdommer og medisiner gjør at mengden spytt blir mindre som kan føre til dårlig ånde og økt sjanse for hull (karies) i tennene. 

Hvordan forebygge dårlig ånde 

  • Tannpuss morgen og kveld. Bruk minst to minutter. Husk å bytte tannbørste hver 3 mnd.
  • Tanntråd og/eller mellomromskoster minst en gang daglig  
  • Rengjør tungen ved hjelp av tannbørste eller tungeskraper daglig.  
  • Drikk nok vann slik at du ikke blir dehydrert.  
  • Spis regelmessig
  • Tyggegummi (uten sukker) bidrar til at du får mer spytt
  • Regelmessige besøk på tannklinikken for undersøkelse og tannrens. Vi kartlegger din munnhelse og veileder deg i hvordan du best mulig kan ta vare på tennene dine.  
  • Munnskyll som hemmer bakterievekst. SB12 inneholder sink, Corsodyl eller Flux Pro som inneholder klorhexidin. Husk at klorhexidin kan misfarge tenner og tunge, men dette kan enkelt fjernes med profesjonell tannrens. Sterke munnskyll med alkohol anbefales ikke da det tørker ut slimhinnen - bruk milde fluorskyll. Rådfør deg med tannpleier eller tannlege hvis du er usikker.  
© 2022 Smileworks AS