Syreskader på tennene

Sliter du med ising? Har tennene endret farge eller blitt kortere? Da har du kanskje syreskader på tennene. Vi anbefaler at du bestiller time for undersøkelse og rens. Hos oss inkluderer det alltid nødvendige røntgenbilder, diagnostikk og hygieneinstruksjon. Vi veileder deg i hvordan du kan forebygge videre syreskader på tennene dine.  

Syreskader på tenner skyldes syre fra drikke og mat (ytre faktorer) eller syre fra magen (indre faktorer). Litt forenklet kan vi si at emaljen blir tynnere/nedslitt uten at det skyldes bakterier. Dagens kosthold gjør at vi oftere og i større mengder konsumerer mer syrlig mat og drikke – noe tennene kan ta skade av. Oppkast eller sure oppstøt (for eksempel reflux) gjentatte ganger/over tid, er eksempler på indre faktorer som kan skade emaljen. 
Dersom tennene utsettes av syre over tid skades emaljen og den blir tynnere, mattere og mer gjennomsiktig. Når emaljen blir borte blir tennene gulere fordi dentinet (tannbenet som ligger under emaljen) blir blottlagt og kan føre til at tennene bli sensitive for kulde og varme. Tennene mister sin normale form og farge, som for eksempel kortere tenner og små groper i jekslene. Dette er en permanent skade, derfor er det viktig å forebygge syreskader for en god tannhelse livet ut.
Hvordan kan du forebygge syreskader på tennene?  
Det er viktig å nevne at spyttet vårt har en egenskap som nøytraliserer syre, men bare til en viss grad. Utover faste måltider er det viktig å drikke vann når du er tørst, og forsøke å unngå små slurker av juice, energidrikk og smoothie. Husk at alt som er tilsatt smak (også light-produkter) har et høyt syrenivå.

Tips: 

  • Begrense inntak av syreholdige produkter ved å redusere mengde og hyppighet. Drikk et glass/en flaske raskt, istedenfor flere slurker utover dagen.
  • Unngå overforbruk av sitrusfrukt og sure drikker
  • Skyll med vann etter inntak av syreholdige produkter og etter oppkast - spesielt før du pusser tennene.
  • Avslutt måltider med vann eller melk 
  • Bruk sukkerfri tyggegummi for å stimulere spyttproduksjon 
  • Ikke drikk syreholdige produkter etter tannpuss om kvelden, det produseres minst spytt om natten. 
  • Bruk myk tannbørste, tannkrem uten slipemiddel
  • Bruk fluortannkrem og/eller skyll munnen morgen og kveld med fluor. Tennene tåler mer når vi tilfører fluor daglig.
© 2022 Smileworks AS