menu
Back

Alt om narkose og sedasjon

August 1, 2024
Tannfaglig

Narkose og sedasjon er gode hjelpemidler mot angst og ekstrem tannlegeskrekk.

Ikke utsett å få tannbehandling! Få smilet tilbake! Dyktige erfarne tannleger kan støtte deg gjennom prosessen med å gjennomføre nødvendig tannbehandling under narkose eller sedasjon. 

Hva innebærer sedasjon og narkose?

Sedasjon og narkose kan sikre at du klarer å gjennomføre en nødvendig tannbehandling. For deg som bare trenger å bli rolig og trøtt, brukes beroligende medikamenter (sedasjon) som demper angsten. I motsetning til anestesi (narkose) vil du ikke være helt bevisstløs. Sedasjon benyttes i kombinasjon med lokalbedøvelse slik at tannbehandlingen blir helt smertefri. 

Når du derimot får narkose, vil du sove og ikke ha noen erindring av tannbehandlingen som skjer. Du vil ikke oppleve noen form for smerte eller ubehag. Behandling med anestesi eller sedasjon innebærer en liten risiko. Derfor ønsker tannlegen alltid først å utforske alternative behandlingsformer i dialog med deg.

Tannlegebehandling under sedasjon

Sedasjon kan gis på flere måter:

  • Som tabletter eller væske som inntas minst 30 minutter før tannbehandlingen starter. Disse medikamentene kan tannlegen selv gi til pasienter som trenger det.
  • Direkte i blodbanen. Dette kalles intravenøs sedasjon (lett narkose) og må utføres av anestesipersonell.

Om du skal få beroligende medikamenter, må du møte opp på klinikken i god tid og ha med deg noen som kan kjøre deg hjem. Du vil være påvirket av tablettene i minst et døgn, og du anbefales å ta det rolig etter tannlegetimen. Vær obs på at det må gå minst 24 timer før du selv kan kjøre bil igjen.

Når kan narkose brukes under tannbehandling?

For visse pasienter kan sedasjon vha beroligende medikamenter være nok til å få gjennomført tannbehandlingen. Men for deg som lider av sterk grad av tannlegeskrekk (odontofobi), eller som av andre grunner ikke kan få gjort tannbehandling i bevisst tilstand, kan tannbehandling under narkose (anestesi) være noe å tenke på.

Det kan være flere grunner til at pasienter ikke klarer å la seg behandles i våken tilstand.

  • Ved alvorlig tannlegeskrekk eller alvorlig PTSD (posttraumatisk stress)
  • Ved kraftig brekningsrefleks
  • Ved dårlig effekt av vanlig lokalbedøvelse
  • Ved meget omfattende og langvarig tannbehandlingsbehov (totalrehabilitering)
  • Ved sykdommer eller tilstander som gjør det umulig med vanlig tannbehandling
  • Ved behandling av personer med demens eller nedsatt kognitiv funksjon, som psykomotorisk utviklingshemming, hvor det er vanskelig å få dem til å forstå hvorfor de må sitte i tannlegestolen og få dem til å samtykke til behandling.

Andre psykiske utfordringer kan også gjøre det nødvendig å gi narkose, som f.eks. ved sterk angst og kraftige panikkanfall. Noen mennesker har vært utsatt for tortur eller andre overgrep og lider av posttraumatisk stress. De kan oppleve store vanskeligheter i situasjoner der de mister kontrollen, og tannbehandling kan føre til at de retraumatiseres.

Disse pasientene kan få god hjelp i de offentlige TOO-teamene (tortur, overgrep og odontofobi) som tilbyr eksponeringsterapi og tilrettelagt tannbehandling. Der behandlingsbehovet er meget omfattende, og store tannsmerter forhindrer bruk av tid på foregående eksponeringsterapi, kan narkose gis i samråd med TOO-teamene på offentlige tannklinikker. Ved å få sove dypt slipper disse pasientene den store psykiske belastningen som selv enkel tannbehandling kan gi.

For pasienter som deltar på TOO-tilbudet, er eventuell narkosebehandling gratis som en del av det offentlige tannhelsetilbudet.

Anestesi ved alvorlig tannlegeskrekk

Hvis du lider av alvorlig tannlegeskrekk, har unngått tannlegebesøk i mange år og har et stort behandlingsbehov, finnes det gratis, uforpliktende konsultasjoner hos de fleste tannklinikker. Du kan be om å få være på et nøytralt samtalerom. Under konsultasjonen samtaler du og tannlegen om din tannlegeskrekk, tidligere erfaringer, ditt tannbehandlingsbehov, samt fordeler og ulemper med anestesi. Dere diskuterer om du kan kvalifisere til narkosebehandling. I tillegg planlegger dere sammen eventuell videre behandling. Du har full kontroll gjennom hele prosessen.

Tannlegeskrekk kan dessverre lede til at noen helt dropper nødvendig tannbehandling i årevis. For mange blir behandling under anestesi den eneste måten å få hjelp til et omfattende rehabiliteringsbehov. Fordelen med narkose er at du ikke merker noe som helst til tannbehandlingen, samt at behandlingstiden reduseres fordi tannlegen kan få utført mye mer arbeid på kortere tid.

Legesjekk før anestesibehandling

For å få tannbehandling i narkose må du vurderes av anestesilege på forhånd. Tannlegen vil organisere dette.

Anestesi passer for de fleste pasienter, med unntak av personer som har alvorlige sykdommer eller er meget overvektige. Hver eneste pasient vurderes individuelt og godkjennes av ansvarlig anestesilege før behandlingstidspunkt kan avtales.

Anestesilegen velger også ut medikamenttype og dosering basert på din unike helsetilstand. Derfor er det svært viktig at du fyller ut helseskjema korrekt og at du forteller om alle relevante helseopplysninger.

Kan du våkne under narkosen?

Noen pasienter kan bekymre seg for om de kan våkne under narkosen og ikke ha mulighet til å signalisere at det skjer. Denne risikoen er i stor grad knyttet til muskelavslappende midler som lammer all viljestyrt muskulatur og forhindrer pasienten fra å bevege seg og si ifra. Det er ikke vanlig å bruke disse medisinene under anestesert tannbehandling slik at risikoen er dermed ekstremt lav.

Hvordan foregår anestesert tannbehandling (narkose)?

Noe av det viktigste i forkant av anestesi er å ikke spise og drikke i en periode før anestesien begynner. Refleksene våre fungerer nemlig ikke optimalt når kroppen er under narkose. Dermed kan du risikere at innholdet i magesekken kommer opp i munnen og ned i lungene, og det kan gi deg lungebetennelse.

Unødvendig lang fastetid er heller ikke bra fordi du kan bli mer trøtt, kvalm og slapp etter anestesien. Hvis du skal i narkose på ettermiddagen, bør du derfor spise frokost og drikke litt utover dagen, så lenge fastetidene ikke overskrides (se instrukser under).

Forberedelser for pasienten

  • Du må oppgi informasjon om alle sykdommer og all bruk av medisiner (også p-piller) til tannlegen, og informere straks om du har sår hals, er forkjølet eller føler deg dårlig.
  • På behandlingsdagen bør du kle deg praktisk med lave sko uten hæl, og ta på genser med ermer som kan brettes over albuen.
  • De siste seks timene før behandlingen må du ikke spise mat. Svelgerefleksen er sterkt redusert når du er anestesert, og hvis du ikke er fastende, kan du få mageinnhold i luftveiene. Melk og melkeprodukter regnes som mat i denne sammenhengen.
  • Du kan heller ikke snuse, røyke eller spise pastiller og tyggegummi, etc., de siste 4-6 timene før behandling siden dette får magesekken til å produsere magesyre.
  • Du kan drikke klare væsker (te, vann, juice og kaffe) i moderate mengder inntil to timer før inngrepet, samt røyke eller bruke snus. All drikke som inneholder melk, regnes som mat.
  • Hvis du ikke har fulgt fastereglene eller er i tvil om du har gjort det riktig, er det viktig at du gir narkoseteamet beskjed slik at de kan ta hensyn til dette og gjennomføre anestesien på en trygg måte. Det er også viktig å gi beskjed på forhånd dersom du er plaget av sure oppstøt.
  • Du kan pusse tennene samme dag.
  • De fleste av dine faste medisiner kan du fortsette å ta. Hvilke medisiner som skal unngås i forbindelse med anestesien, skal avklares med anestesilegen før behandlingen.

Under narkosebehandlingen

Narkoselegen utfører selve anestesien og står ansvarlig for de medisinske vurderingene slik at din sikkerhet alltid er ivaretatt. Narkoselegen prater først med deg og foretar en raskt helsesjekk. Du setter deg i tannlegestolen, og narkosepersonellet kobler på overvåkningsutstyr. De setter inn en tynn plastkanyle som gir deg medisinene intravenøst rett i blodåren. Det brukes en kombinasjon av medisiner som gir god smertelindring og en rolig, dyp søvn. Innsovningen skjer i løpet av 2–3 minutter. Du vil ikke huske noe fra selve behandlingen.

Underveis får du tilført oksygen. Under narkosen brukes det en type rør med en oppblåsbar ballong på enden (kalles intubasjon) som beskytter luftveien mot fremmedlegemer. Gjennom denne bistår anestesiteamet pasienten med inn- og utånding.

Teamet overvåker deg nøye mens tannlegen gjør tannarbeidet. De følger med på puls, blodtrykk, oksygeninnholdet i blodet, etc. og doserer medisinene slik at du sover dypt gjennom hele operasjonen. De kontrollerer på den måten anestesien og regulerer hvor dyp anestesidybden («bevisstløsheten») er. Du vil derfor ikke våkne opp under behandlingen. 

Målet er å optimalisere anestesidybden til enhver tid. Dette sikrer at pasienten opplever en behagelig søvn. For dyp søvn kan gi tregere oppvåkning og følelse etterpå av å være i «bakrus». Maksimal narkosetid er seks timer.

Etter narkosebehandlingen

Når tannlegen er ferdig med sitt arbeid, blir du vekket av narkoseteamet. Oppvåkningen skjer gradvis. Etter 20-40 minutter kan du gå ut til venterommet hvor du så sitter til du føler deg helt klar til å reise hjem. Du kan ikke kjøre bil samme dag pga nedsatt vurderingsevne, og det er derfor viktig at du har med deg en ledsager som kan hjelpe deg helt hjem til din egen dør.

Hva er mulige komplikasjoner og bivirkninger etter narkose?

Det er meget uvanlig med alvorlige komplikasjoner når moderne anestesi utføres av riktig kvalifisert personell. Som ved alle medisinske behandlinger og medisineringer finnes det likevel negative effekter også ved narkosebehandling.

Anestesien består av hurtigvirkende medisiner som gir få postoperative problemer. Kvalme og oppkast oppstår meget sjeldent, og narkoseteamet gir forebyggende medisiner mot dette. Du kan oppleve noe ubehag i halsen, og i sjeldne tilfeller nesen, etterpå.

Du kan oppleve litt ubehag pga selve tannbehandlingen når bedøvelsen går ut. Tannlegen vil instruere vedrørende inntak av smertestillende medikamenter og andre forhold du må ta hensyn til etter tannbehandlingen. Det kan være godt å slappe av resten av dagen hvis det er utført operative inngrep i munnhulen og du må bruke smertestillende i etterkant.

Etter narkosebehandlingen vil du være litt desorientert og trøtt en periode, men halveringstiden på medikamentene er svært kort. Det er likevel forbudt å kjøre bil eller operere andre tunge maskiner rett etter behandlingen. Du må heller ikke gjøre noe annet som utsetter deg selv eller andre for risiko.

Vurderingsevnen din er også nedsatt slik at du bør f.eks. unngå å signere viktige dokumenter eller juridisk bindende avtaler samme dag

Priser og refusjon

Narkosebehandling hos tannlegen med fullt narkoseteam kan være kostbart for mange, og derfor anbefales det at pasienter snakker med tannlegen først. Sedasjon er rimeligere, og kanskje du kan klare å gjennomføre tannbehandlingen med bare beroligende medikamenter? 

Prisen på narkosebehandling hos en tannlege vil avhenge av hvor lang narkosetid du trenger. I tillegg får du kostnandene til selve tannbehandlingen. En grundig undersøkelse anbefales alltid i forkant av alle behandlinger for å kunne planlegge behandlingen og estimere kostnadene.

NB. Ofte må pasienter betale en forskuddssum før narkosebehandlingen. Hvis du ikke møter opp eller ikke avbestiller i tide, vil forskuddet tapes. Spør tannlegen om dette. 

Refusjon

De aller fleste tannleger vil også være behjelpelig med å søke Helfo-refusjon om du skulle ha krav på dette. Spør tannlegen når du kommer for en undersøkelse. 

Narkosebehandling som ønskes kun fordi du har tannlegeskrekk, utløser dessverre ikke støtte til kostnadene. Men du kan være refusjonsberettighet for selve tannbehandlingen, og da vil også narkosen utløse refusjon.

scroll-to-top