menu
Back

Tannbleking

August 1, 2024
Tannfaglig

Ønsker du hvitere tenner? Tannbleking lysner misfargede tenner på en skånsom måte.

Med alderen vil de fleste av oss uunngåelig få gulere tenner. Mat, drikke og tobakk kan også sette farge. Dette kan oppleves som sjenerende, og for noen går det utover livskvaliteten. Gruer du deg etterhvert for å smile i sosiale sammenhenger? Heldigvis finnes det en behandling for deg som ønsker hvitere tenner; tannbleking.

Hva er tannbleking?

Blekingen kan være del av en tannbehandling av medisinske årsaker eller på estetisk grunnlag, og kan gjøres eksternt (utenpå tennene) og internt (inni tennene). Du kan lese alt om behandlingsmåtene lenger ned i artikkelen. Tannbleking fungerer slik at virkestoffet i blekemidlet bryter ned fargepigmenter som er i og under tannoverflaten i emaljen. Dermed blir tennene lysere.

Når du først har fått misfarginger som har gått inn i emaljen og dentinet (tannbein), hjelper det dessverre lite å pusse tennene. Misfargingen kan kun fjernes med kjemisk bleking.

Tannblekingen gjøres enten hjemme eller hos tannlege. En grundig tannlegeundersøkelse i forkant sikrer at det er trygt for munnhelsen å gjennomføre tannbleking. Bleking hjemme er ikke skadelig så lenge det utføres på korrekt måte i samråd med tannlegen.

Hvorfor ønsker noen å bleke tennene?

Smilet er noe av det første vi legger merke til i møte med andre mennesker. Hvite tenner signaliserer ofte ungdommelighet og sunnhet og gir andre ubevisst et inntrykk av at du tar vare på deg selv. Er du tilfreds med tennene dine, smiler du også mer. Du kan lese mer om smilets effekter i artikkelen om at smilet ditt teller.

Hvorfor får vi gule tenner?

Ytre faktorer påvirker oftest til at tennene blir gule. Mat og drikke er de vanligste grunnene til misfarging av tennene. Noen ganger skyldes gulfargen medisinering, sykdommer, alder eller arv.

Mat og drikke

Gule tenner får vi altså oftest av mat- og drikkevarer. Rødvin, te, kaffe og brus inneholder kraftige fargestoffer som misfarger emaljen. Daglig tannpuss kan i stor grad ofte fjerne misfargingen, men mange opplever permanent misfarging når drikkevaren inntas jevnlig og mye. Matvarer, som f.eks. gurkemeie, blåbær, kirsebær og tranebær, kan også påvirke til at tennene blir mørkere.

Tobakksbruk

Tyggetobakk, sigaretter og snus er kjent for å gjøre tennene gulbrune. Dette gjelder kanskje spesielt brun løssnus. Men du vil også kunne oppleve mye misfarging av tennene dersom du er en storrøyker.

Alder og arv

En uunngåelig årsak til misfarging av tennene, er alder. Over tid vil det ytterste laget av tannemaljen slites bort. Tannbeinet (dentinet), som er gulere i fargen, blir dermed mer synlig.

Noen mennesker er også rett og slett disponert for å få gule tenner. Dersom du har arvelig anlegg for tykk tannemalje, ser smilet ditt hvitere ut. I motsatt tilfelle vil tennene ofte se gulere ut, selv om du steller godt med dem.

Andre medisinske årsaker til misfarging

Traume, tannutviklingsforstyrrelser, gammel rotfylling, død tannerve og hull i tennene (karies) kan føre til misfarging. Gamle skader kan over tid føre til at tennene misfarges fra innsiden av emaljen og får en svart eller blålig farge.

Blekemidler er regulert av regelverk

Det virksomme stoffet i blekemidler for tenner er hydrogenperoksid. Virkestoffet kan være av ulik styrke, avhengig av problemet som skal behandles og hvilket resultat som ønskes. 

Vær obs på at blekemiddel med mer enn 0.1 % hydrogenperoksid må kun selges til og brukes av tannleger og skal ikke benyttes på pasienter under 18 år.

Tannblekeprodukter med under 0.1 % hydrogenperoksid reguleres av kosmetikkforskriften og regnes ikke som medisinsk utstyr.

Mattilsynet som håndhever regelverket for kosmetikk, regner ikke internbleking (les mer om denne behandlingsmåten under) som kosmetisk behandling. Maksimalgrensen for hydrogenperoksid og begrensning for pasientens alder gjelder derfor ikke for internbleking av misfargede rotfylte tenner.

Er tannbleking trygt?

Bleking er helt trygt når du følger tannlegens instruksjoner. Du bør ikke bite hardt og mye på skinnen under hjemmeblekingen. Det er også viktig å ikke fylle for mye blekemiddel i blekeskinnene. Rester som kommer på tannkjøttet, må tørkes bort. Om du får noe i munnen, må du spytte det ut med en gang. Svelger du mye blekemiddel, kan det gi skader i svelg eller magesekk.

Bivirkninger

Du kan oppleve noen mindre bivirkninger. Den vanligste er ising fra tennene. Tannblekemiddelet virker på tannoverflatene, og derfor bør personer som allerede plages av ising, unngå bleking inntil denne isingen er under behandling. Dersom du opplever ising underveis i tannblekingen hjemme, anbefales det å ta 1-2 dagers pause eller at du avslutter blekingen.

Andre bivirkninger kan være forbigående hvite, sviende flekker der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt med tannkjøttet. Slike flekker vil vanligvis forsvinne innen få minutter etter at du har tørket bort blekemiddelet.

Hull i tennene (karies), løse fyllinger eller tannkjøttbetennelse kan skape problemer fordi blekemidlet kan trenge inn til tannerven og skape irritasjon og smerte. En tannundersøkelse i forkant av blekingen vil avklare om du har slike tanntilstander.

Forebyggende fluorskylling anbefales for å lindre evt. sensitivitet du kan oppleve i forbindelse med tannbleking. Det anbefales skylling med 0.2 % fluorskylling morgen og kveld.

Må du bleke tennene hos tannlegen?

Du kan få tannbleking utført hos skjønnhetssalonger og frisører. Men du må være klar over at de mangler klinisk kompetanse og røntgenologisk utstyr for å gjøre en fullstendig undersøkelse av tenner og tannkjøtt i forkant av behandlingen. De får heller ikke gjøre tannbleking med tannblekingsmateriale som inneholder over 0.1% av hydrogenperoksid. Dette er forbeholdt tannleger (direktiv for tannbleking i EU og Norge gjeldende fra 31.12.2012).

Kjøp av blekemidler over disk/på internett

Det er også mulig her i Norge eller i utlandet å kjøpe ulike tannblekemidler til hjemmebruk uten hjelp fra tannlegen. Det kan være gelé/lakk til å smøre på tennene eller klisterpapir med blekemiddel til å lime på tennene. Du kan også kjøpe blekeskinner som ikke er spesialtilpasset dine tenner. Da kan du ikke unngå at blekemiddelet kommer på tannkjøttet og ned i magen. Disse metodene frarådes av tannleger.

Såkalt blekende tannkrem (whitening) kan fjerne belegg på overflaten av tennene i likhet med annen tannkrem. Enkelte av disse tannkremene inneholder partikler som sliper for hardt, slik at de gjør tennene mer ru på overflaten. Dette gjør tennene mer mottakelige for nye fargestoffer, og dermed virker de mot sin hensikt.

Hvis du vil sikre at du har en frisk munn, får et pent smil uten bivirkninger og med et langsiktig godt resultat, anbefales det at du starter prosessen med hjemmebleking hos en tannlege.

Kan gravide og ammende bleke tennene sine?

Gravide og ammende bør vente med tannbleking til etter fødsel/ammeperiode.

Hvor hvite tenner kan du faktisk få?

De fleste tenner kan behandles med bleking. Naturlige tenner har ofte forskjellige nyanser av hvitt med innslag av gult, brunt, grått, rødt eller blått. Ulike nyanser bruker ulik tid på å blekne. Gule tenner lysner som regel raskere enn tenner som er grå-blå. Tennene blir nok ikke lysere enn den opprinnelige fargen de hadde. Om du ønsker deg enda lysere tenner, kan hvite fyllinger eller skallfasetter være mulige alternative behandlinger.

Årsaken til misfargingen vil i tillegg påvirke hvor hvite tennene kan bli. Faktorer som tannlegen vil vurdere i hvert tilfelle, er:

  • Hva har forårsaket misfargingen?
  • Hvor lenge har du hatt misfargingen?
  • Hvilken farge hadde tennene i utgangspunktet?
  • Finnes det genetiske årsaker?

Det er også viktig med en utredning av den bakenforliggende årsaken for å kunne behandle misfargingen på korrekt måte (les mer om ulike typer tannbleking i annet avsnitt).

Et godt resultat med tannbleking forutsetter at du ikke har:

  • Ubehandlede hull i tennene (karies), tannkjøttproblemer og andre sykdommer.
  • Overfladisk misfarging på tennene.
  • Dårlige fyllinger og/eller tannkroner.

Sammen kan du og tannlegen diskutere dine tenner og hvilke resultater du ønsker. Ut fra ditt unike behov velger dere en metode eller en kombinasjon av ulike metoder.

Det finnes flere behandlinger som bleker tenner 

I forkant av tannbleking

Tannlegen må undersøke tennene klinisk og med røntgen før de kan blekes. Alle eventuelle sykdommer må være ferdigbehandlet. Grunnen til misfargingen må være avklart for å kunne velge beste behandlingsalternativ for dine tenner. Du må være over 18 år og ha god munnhygiene.

Tennene blekes best om tannlegen renser og pusser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller belegg fra tobakk vil kunne hindre blekemiddelet å nå tannoverflaten og dermed forhindre et godt resultat. 

De tre blekemetodene

  1. Tannbleking hjemme med blekemiddel, skinner og instruksjoner fra tannlege

Selv om hjemmebleking tar lengre tid enn bleking på klinikk, er dette den vanligste og mest skånsomme metoden for å bleke tennene. 

Hvordan gjennomføres hjemmeblekingen?

Tannlegen 3D-skanner eller tar gipsavtrykk av tennene, og så lager en tanntekniker individuelt tilpassede blekeskinne for hver kjeve. Disse kan du benytte i flere år hvis du på nytt vil bleke tennene.

Avhengig av blekematerialets styrke brukes skinnene enten noen timer på dagen eller gjennom hele natten. Tannlegen instruerer deg i hvordan og hvor mye blekemiddel du skal legge i skinnene. For at du enkelt skal følge med på resultatet, kan det være fint å ta før- og underveis-bilder. Du fortsetter å bruke skinnene inntil du får et resultat som du er fornøyd med. 

Hvor gode resultater hjemmebleking gir, vil variere fra person til person, og avhenge av graden av misfarging og hva slags type misfarging du har. Effekten av hjemmebleking av tenner vil ha god varighet dersom du inntar lite drikker og matvarer som inneholder mye fargestoffer. 

  1. Tannbleking utført i ett besøk på klinikk

Bleking på klinikk er en raskere metode enn hjemmebleking, og gjennomføres i et enkelt besøk hos tannlege eller tannpleier. Et meget sterkt blekemiddel pensles på tennene mens lepper og tannkjøtt er beskyttet. Behandlingen kan ta opptil to timer.

En stor fordel ved å få bleket tennene på tannklinikken er at du unngår å svelge blekemiddel. Du kan også få bleket en enkelttann uten at blekemiddel smitter over på andre tenner.

Ulempen med denne blekemåten er den større påkjenningen på både tenner og tannkjøtt, sammenlignet med hjemmebleking av tenner. Når det brukes mye sterkere kjemikalier for å oppnå ønsket resultat så raskt som mulig, øker risikoen for ising i tennene i etterkant av behandlingen.

Tannbleking hos tannlege garanterer likevel ikke bedre resultat enn hjemmebleking.

  1. Internbleking

En tann som har fått rotfylling eller et slag (dvs. traume med etterfølgende blødning i tannerven (pulpa)) kan noen ganger få en grå-blå farge. Nekrotisk (dødt) vev kan også gi misfarginger. Internbleking vil være førstevalget for en misfarget rotfylt tann, og resultatet er ofte vellykket.

Intern tannbleking, f.eks. utført av tannlege etter rotfylling, vil ikke falle inn under definisjonen av kosmetikk.

Misfarging av tenner som ikke er rotfylte, kan det være signal om at nerven er i ferd med å dø, og det finnes da risiko for infeksjon rundt rotspissen. Tannen må undersøkes og behandles av tannlege. 

Hvordan gjøres internbleking?

Internbleking gjennomføres ved at blekemiddel legges inne i tannen der hvor nerven tidligere lå. Tannen lukkes så igjen med en midlertidig fylling. Blekemiddelet skiftes ut ukentlig inntil resultatet er tilfredsstillende (vanligvis etter 3-4 uker). Deretter lukkes tannen med en permanent tannfarget komposittfylling. 

De fleste tenner har stor effekt av denne behandlingen som er et veldig godt alternativ til å sette en tannkrone på tennene for å løse et misfargingsproblem. Det finnes likevel en risiko for at blekemiddelet kan penetrere gjennom dentinkanalene ut til vevet rundt tannen. Dette setter i gang en kjemisk betinget inflammasjonsprosess som kan gi en rotresorpsjon. 

Når utløses moms på estetiske tannbehandlinger?

Hvis tannblekingen ikke kan begrunnes medisinsk/odontologisk, legges 25 % i merverdiavgift på prisen. Les mer om moms på estetisk tannbehandling. Intern tannbleking, f.eks. utført av tannlege etter rotfylling, regnes ikke som estetisk tannbehandling.

Hvordan kan du best vedlikeholde ditt nye smil?

Resultatet av blekingen kan holde opp til et år avhengig av hvilken type bleking som ble gjort. Livsstil, kosthold og munnhygiene påvirker likevel hvor lenge du kan forvente å beholde resultatet.

Når du bleker tennene med hydrogenperoksid, vil overflaten på tennene være noe mer porøs enn ellers. Dette gjelder særlig under og rett etter tannblekingen, men kan vare i opptil én eller to uker. Vær obs på at du bør:

Unngå sterke fargestoffer

I tiden under og etter tannbleking er det spesielt viktig å unngå mat eller drikke som inneholder sterke fargestoffer. Unngå svart te, kaffe, rødvin,gurkemeie, rødbeter, tomatsauser, o.l. hvis du kan. Slike mat- og drikkevarer kan fort gjøre tennene misfargede igjen.

Om du synes det er leit å hoppe over kaffe eller te om morgenen, kan du prøve å drikke med et sugerør. Sugerøret gjør at drikken ikke kommer borti tennene i like stor grad.

Unngå tobakk

Mange som røyker ønsker seg hvitere tenner. Husk imidlertid på at resultatet ikke nødvendigvis varer så lenge om du fortsetter røykingen. Tjære og nikotin vil fort kunne sette seg fast på tennene igjen. Benytt anledningen til å kutte ut røyk og snus.

Besøk tannlegen jevnlig 

Som alltid er det viktig med god tannpleie, jevnlige kontroller og tannundersøkelser for å opprettholde et pent og sunt smil når du har fått bleket tennene. Profesjonell tannrens fjerner mye av den overfladiske misfargingen.

Kilder

  • Dahl, J.E og Pallesen, U. (2002): Bleking av tenner. Effekter, varighet, bivirkninger og etiske betraktninger. Den norske tannlegeforening. Tilgjengelig her.
  • Mattilsynet (2020): Faktaartikkel. Tannblekemidler. Tilgjengelig her.

scroll-to-top