En årlig sjekk av tenner og munnhule er fornuftig. Vi får alle tannstein og misfarging på tennene, noe som enkelt kan fjernes. Vi i Smileworks vil alltid veilede deg i hvordan du på best mulig måte kan ta vare på egen munnhelse. Venter man for lenge ser vi at behandlingsbehovet ofte blir større og mer omfattende – og dyrere. Dette unngår du ved å besøke tannklinikken regelmessig.
Det viktigste med tannpuss er at det blir gjort riktig, lenge nok og ikke for hardt. Derfor anbefaler vi soft/medium tannbørste. Bruk 2 minutter morgen og kveld på tannpussen. Ønsker du å bruke elektrisk tannbørste er det viktig at du ikke pusser som du gjør med vanlig tannbørste, men holder den inntil tannen og beveger den rundt på tennene. Husk å bruke et mykt børstehode.
Nei, begge deler like gode til rengjøring av tennene - så fremt de brukes riktig. Vi i Smileworks vil alltid veilede deg i hvordan du på best mulig måte opprettholder god munnhygiene.
En god munnhygiene er det viktigste for å fjerne dårlig ånde. Vi anbefaler tannpuss to ganger daglig i minst 2 minutter. Bruk tanntråd mellom alle tennene og tungeskraper for å fjerne belegg på tungen hver dag. Munnskyll med zink kan også benyttes, da zink har en bakteriedrepende effekt.
Brus med og uten sukker gir syreskader på tennene hvis man drikker mye og ofte. Sukkerfri brus og saft har lav pH som gjør at emaljen på sikt slites bort. Man kan si at det reduserer risiko for hull (karies) i tennene, men overkonsumering er allikevel skadelig for tennene. Husk at vann og melk er pH-nøytrale, noe som er det beste for tennene. Skyll munnen med vann hvis du inntar mye syrlig mat og drikke (som juice, brus, saft, vann med smak, smoothie, syrlige frukter).
Ising i tennene er ikke uvanlig, og årsakene til dette kan være mange. Oftest skyldes det syreskader eller blottlagte tannhalser (tannkjøttet har trukket seg tilbake). Vi anbefaler fluorskyll morgen og kveld. Hvis det er tannhalsen som er problemet kan det hjelpe å pensle med fluor eller dekke til med en hvit fylling.
Tannstein er et belegg sammensatt av bakterier, som forkalkes ved hjelp av mineraler i spyttet. Hvor raskt man får tannstein varierer fra person til person. Områder hvor man ofte får tannstein er bak på tennene i underkjeven og på utsiden av jekslene i overkjeven.
Godt munnstell er alltid viktig, følg rådene fra tannpleieren din. Bestill profesjonell tannrens jevnlig slik at det ikke oppstår så mye tannstein. Tannstein kan være med på å gjøre det vanskelig å få det optimalt rent i munnen, og det kan føre til dårlig ånde og misfarging. Merk at det er tannsteinen som gjerne får misfarging da den er mer mottakelig for fargestoffer enn emaljen.
De vanligste årsakene til misfargning på tennene er kaffe, røyk, te og vin, men også fargestoffer fra mat kan spille en rolle i dette. Mye av misfargingen kan fjernes ved AirFlow eller pussepasta på klinikken. Men går misfargningen dypere kan tannbleking være et godt alternativ.
Brune flekker som sitter dypt i emaljen er ikke uvanlig. Man kan forsøke å bleke det, men det er ikke alltid at det fungerer. Hvis flekken befinner seg ved tannhalsen kan det være at tannkjøttet har trukket seg tilbake slikat tannhalsen (roten til tannen) blir synlig. Denne delen av tannen har gjerne en ru overflate og kan bli fortere misfarget. I tillegg kan det ise i dette området da den er mer sårbar enn resten av tannen. Her kan tannlegen legge en fylling som dekker det sensitive området, i tillegg vil du få en hvit overflate som har samme farge som tannen.
Nei, ikke hvis du følger anbefalingene fra din behandler. Overdreven bruk av blekemiddel kan føre til ising i tennene og det kan ødelegge emaljen. Derfor er det viktig at du bruker blekemiddel som du kjøper hos din tannklinikk.
De vanligste bivirkningene ved tannbleking er ising i tennene og sår på tannkjøttet. Ising er vanligvis et forbigående problem når man slutter med tannblekingen. Dette kan du forebygge ved å ha godt renhold og bruke fluor i blekeprosessen. Sår på tannkjøttet er også et forbigående problem. Man ser gjerne små hvite flekker hvor blekemiddelet har vært i kontakt med tannkjøttet. Tannbleking er ikke skadelig for tennene hvis dette gjøres etter anbefaling fra tannhelsepersonell.
Vanligvis kan det gå flere år før du trenger å bleke tennene igjen. Her er det igjen viktig med god munnhygiene samtidig som at du går jevnlig til tannklinikk for tannrens hvis du ser du får overfladisk misfargning på tennene.
Ja, det er helt trygt. Vi lager skinner tilpasset dine tenner og instruerer deg i hvordan det gjøres.
Vi anbefaler ikke å bleke tennene når du er gravid da det er lite forskning på det.
Når man er gravid øker mengden av flere hormoner i kroppen, og da ser man gjerne at tannkjøttet kan blø lettere. Vi anbefaler å fortsette med tannpuss to ganger om dagen, bruke tanntråd og tungeskraper hver dag. Dette vil forsvinne av seg selv.
Tannkjøttet blør når det er en betennelse. Bruk tanntråd daglig og puss tennene 2 ganger daglig. Vi anbefaler også tungeskraper for å fjerne belegg fra tungen. Er du usikker på hva du skal gjøre og ønsker å få det undersøkt? Bestill time for en undersøkelse her.
Faller du innenfor kriteriene for periodontitt (tannkjøttbetennelse) får du refusjon for dyprens/depurasjon av HELFO. Du betaler bare egenandel. Mistenker du at du har periodontitt og trenger en undersøkelse bestill time her.